27-01-2024 Історія 867

Ганебна сторінка історії: військові злочини російської арміі у Першій світовій війні

Ганебна сторінка історії: військові злочини російської арміі у Першій світовій війні

Перша світова війна була одним із найкривавіших і найруйнівніших конфліктів в історії людства. Вона забрала життя мільйонів людей і призвела до численних людських страждань. Серед цих страждань були й злочини, скоєні російською армією на території окупованих країн.

Для європейців - це перш за все трагедія, яка забрала життя мільйонів невинних людей, змусила людей, які могли бути добрими сусідами та друзями, стріляти один в одного. Цивілізований світ не може зрозуміти також і сучасну жорстокість держави-терориста та її безглуздого лідера, причини нападу на народ, з яким, незважаючи на складні моменти в історії, в наш час мали б бути добросусідські відносини.

Міжнародні конвенції та беззаконня у російській армії

Карикатура часів Першої світової війни

Саме перед Першою світовою війною, у 1899 та 1907 роках, були прийняті міжнародні конвенції про закони та звичаї війни, які були включені до сучасного комплексу норм міжнародного гуманітарного права. Однак росіяни, як і під час Першої світової, так і зараз, вигадують різні способи обходу вимог міжнародного права. Тому не варто дивуватися тому, що зараз роблять “визволителі” на окупованих територіях України. Вони не вміють “воювати” інакше.

Мародерство було одним із найпоширеніших злочинів, які скоїли російські солдати. Вони грабували будинки, магазини, церкви, музеї та інші об'єкти. Вони крали все, що могли, від їжі та одягу до цінних речей і творів мистецтва.

Мародерство скоєне російською армією було настільки масштабним, що викликало міжнародне обурення. Уряди окупованих країн вимагали від росії покарати винних. Однак російська влада не зробила нічого, щоб зупинити мародерство. Навпаки, вона часто навіть заохочувала його.

Жорстокість та злочини: російські солдати на окупованих територіях

Одним із найвідоміших прикладів мародерства, скоєного російською армією, є пограбування Києва у 1918 році. У цей період російські війська окупували Київ і протягом кількох місяців грабували місто. Вони крали все, що могли, від їжі та одягу до цінних речей і творів мистецтва. В результаті пограбування Києва російською армією було завдано величезних збитків.

Крім мародерства, російські солдати також вчиняли інші злочини, зокрема вбивства, зґвалтування та знущання над цивільним населенням. Ці злочини були скоєні як під час бойових дій, так і під час окупації.

Одним із найжахливіших прикладів злочинів, скоєних російською армією, є різанина в Кам'янці-Подільському у 1915 році. У цей період російські війська окупували Кам'янець-Подільський і протягом кількох днів вбивали, ґвалтували та знущалися над цивільним населенням. В результаті різанини в Кам'янці-Подільському було вбито понад 10 тисяч людей.

Відступ російських військ з Галичини також супроводжувався масовим мародерством. Військові російської імператорської армії активно вивозили все, що тільки можна було вхопити. Зокрема цінності з галицьких музеїв, обладнання друкарень, бібліотечні збірки та багато звичайних побутових речей.

Мародерство солдатів російської армії. Карикатура часів Першої світової війни

Щоб цивільні жителі окупованих територій не могли скаржитися та вказати на приналежність грабіжників до конкретної військової частини, у всіх солдатів-мародерів погони були вивернуті на ліву сторону, щоб було неможливо помітити номер.

Сучасні ж нащадки «дєдов, коториє воєвалі» в Першу світову, вже нічого не приховують. Вони деградували настільки, що одразу після провалу плану «Кієв за трі дня» легалізували мародерство. За офіційним рішенням військового керівництва путіна, мародерство під час війни в Україні не вважається злочином і не карається.

Злочини, скоєні російською армією у Першій світовій війні, є яскравим прикладом того, як війна породжує насильство і злочини. Ці злочини є серйозним порушенням міжнародного права і повинні бути засуджені.

Офіційні та задокументовані факти

Ось деякі офіційні та задокументовані факти, які підтверджують мародерство та злочини, скоєні російською армією у Першій світовій війні:

  • У 1916 році уряд Франції опублікував звіт, у якому зазначалося, що російські війська грабують і знищують все на своєму шляху.
  • У 1917 році уряд Великої Британії опублікував звіт, у якому зазначалося, що російські війська вбивають, ґвалтують і знущаються над цивільним населенням.
  • У 1918 році уряд США опублікував звіт, у якому зазначалося, що російські війська грабують музеї та інші культурні об'єкти.

Ці звіти були засновані на свідченнях очевидців, фотографіях та інших документах. Вони є незаперечним доказом того, що російська армія вчиняла мародерство та злочини у Першій світовій війні.

За матеріалами інтернет-ресурсів


Читати також