29-01-2024 Історія 724

Пам'ятка гетьманської величі: палац Кирила Розумовського у Батурині

Пам'ятка гетьманської величі: палац Кирила Розумовського у Батурині

У Батурині, серці української історії та культури, стоїть величний символ минулого – палац гетьмана Кирила Розумовського. Зведений у період 1799-1803 років на замовлення самого гетьмана, він є не лише пам'яткою архітектури національного значення, а й живим свідком слави України-Гетьманщини. Відомий архітектор Чарльз Камерон, що мав світове визнання, втілив у цій монументальній будівлі витонченість та розкіш. Палац Кирила Розумовського викликає щире захоплення та заворожує своєю досконалою архітектурою та розкішним внутрішнім інтер'єром, кожна деталь якого переповідає свою власну історію.

Історія спорудження

Ще у 1750 р. останній гетьман України – граф Кирило Розумовський отримав від російської цариці Єлизавети Петрівни у подарунок місто Батурин, де він і почав облаштовувати власний побут, задумавши розбудувати Батурин як справжнє столичне місто з власним університетом, однак цей задум він так і не зміг втілити у життя.

Гетьман Кирило Розумовський

У 1764 р. російська цариця Катерина ІІ вирішила ліквідувати рештки політичної автономії Лівобережної України та усунула Кирила Розумовського з його посади. У зв'язку з цим йому було заборонено відвідувати батьківщину, і лише через три десятиліття колишній гетьман зміг повернутися до Батурина і збудувати тут лише один-єдиний, проте грандіозний палацово-парковий ансамбль. Для втілення свого задуму Кирило Розумовський запросив одного з провідних тогочасних архітекторів – Чарльза Камерона, який збудував палацовий комплекс у Батурині, що став його єдиним мистецьким витвором на теренах тогочасної України.

Особливості архітектури палацу

Палац гетьмана Кирила Розумовського у Батурині

У своєму архітектурному вирішенні триповерховий палац є домінантою усього комплексу і височить над флігелями, що знаходилися з обох його сторін, та великим парком. Він прямокутний у плані з двома напівротондами на бічних фасадах. Головний фасад прикрашає восьмиколонний портик іонічного ордера висотою у два поверхи, піднятий на глуху аркаду першого поверху. Портик завершено трикутним фронтоном із «палладіанським» сегментним вікном у тимпані. Напівротонди мають купольні завершення і прикрашені напівколонами іонічного ордера. Парковий фасад трактовано лаконічно: головний його елемент – тераса, що спирається на колонаду тосканського ордера. Декор фасадів стриманий, у стилі високого класицизму.

Відомий історик архітектури Ф.Горностаєв на початку ХХ ст. зауважував, що «Батуринський палац являв таку єдність архітектури і пейзажу, рівного якій немає ніде». На той час до складу архітектурного ансамблю входили: розкішний палац, два флігелі і парк.

Унікальним надбанням останнього гетьмана України Кирила Розумовського була його власна бібліотека, в якій нараховувалося приблизно дві тисячі примірників. Для її обслуговування він навіть виписав з Франції бібліотекаря-упорядника.

Подальша доля палацу

Після того, коли Кирило Розумовський помер у 1803 р., палац перейшов у власність його сина Андрія, який володів ним до своєї смерті у1836 р. Однак, весь цей час він залишився без відповідного нагляду і упродовж багатьох років ним ніхто не займався, що врешті і призвело до пожежі 1824 р., у полум'ї якої згоріли майже усі його інтер'єри.

На початку XX ст. палац все ще перебував у руїнах. У 1909 р. Батурин відвідав правнук Кирила Розумовського Каміл Львович Розумовський, який виділив кошти на його реставрацію.  Відновлювальні роботи тривали до 1913 р., однак пізніше розпочалася Перша світова війна, яка примусила усіх більше як на десятиліття забути про долю ексклюзивного будинку. Крім того, у 1923 р. будівля знову сильно постраждала від пожежі, яка повністю зруйнувала її флігелі. Під час Другої світової війни було сильно пошкоджено фасадні стіни та архітектурно-декоративні елементи. У другій половині XX ст. палац кілька разів намагалися відреставрувати, однак ці роботи жодного разу так і не були завершені до кінця.

Палац Розумовського в Батурині на фото 1910 р.

Реконструкція та відновлення колишньої величі

Лише на початку ХXІ ст. реставратори розробили спеціальну програму стосовно збереження пам'яток заповідника "Гетьманська столиця", яка почала успішно втілюватися у життя вже з 2003 р., найбільш масштабні роботи проводилися у 2005-2006 рр., під час яких майстерно відродили велич палацу та оновили його флігелі. Таким чином вже у 2008 р. було відновлено розкішний первісний вигляд комплексу. У 2009 р. тут організували експозицію, яка надає можливість відвідувачам отримати інформацію про історію будівництва палацу, про славетних українських гетьманів, пов'язаних зі славним історичним минулим Батурина, в тому числі про Кирила Розумовського та його родину.

На сьогодні палац Розумовського – найрозкішніший відреставрований палац в Україні, який є символом величі та культурної спадщини. За своєю архітектурою та інтер'єром він вражає відвідувачів своєю елегантністю. Загальна кількість кімнат - 55, а в парку розміщені два флігеля, які додають особливого шарму маєтку. Усередині палацу можна побачити класичний європейський стиль: стіни прикрашені ліпнинню, використовуються вишукані італійські меблі з деревини рідкісних порід, а на підлозі - паркет. Усюди по приміщенню розташовані витончені скульптури, картини та канделябри, які додають атмосфері особливого шарму та величі.

До огляду гостей відкрито лише частину палацу. На першому поверсі представлені родинні портрети Розумовських та українських гетьманів, а також гостьова кімната, де можна насолодитися розкішними м'якими меблями та ексклюзивними картинами XVII-XIX століть. Тут знаходяться скульптури муз Мельпомени, Евтерпи і Талії – гетьман захоплювався грецькою міфологією. На другому поверсі розташований робочий кабінет Кирила Розумовського, який відтворено за історичними описами. На столі письмове приладдя XVIII ст. з італійської майстерні, поруч годинник, комод, порцелянові вироби.

Внутрішній інтер'єр палацу

Внутрішній інтер'єр палацу

Внутрішній інтер'єр палацу

Також вражає бібліотека з безцінною книжковою шафою 1732 року. Особливу увагу привертає зала "Антична", або їдальня, в якій відчувається вплив грецької міфології.  В центрі стоїть бенкетний стіл та 20 стільців, виконані в стилі XVIII-XIX ст. Увагу приковують канделябри на столі та на мармуровому комині, а також годинник з тієї епохи «Амур та Психея».

Антикварна книжкова шафа

В палаці також  представлені оригінальні експонати, що належали особисто гетьману Кирилу Розумовському та його родині. Серед них - палаш XVIII століття, печатка суконної фабрики Кирила Розумовського того ж періоду, універсал гетьмана про призначення сотником Переволочанським Стефана Лукомського, а також фрагменти надгробного пам'ятника Кирилу Розумовському, який створив видатний скульптор Іван Мартос.

Витончене джерело минулого: палац Розумовського в Батурині

Цей монументальний архітектурний комплекс є не лише свідком минулої величі України-Гетьманщини, але й втіленням витонченого смаку та багатства його колишнього власника. Кожна деталь палацу вражає своєю красою та історичною цінністю, розповідаючи унікальну історію та спадок епохи. Відвідувачі мають можливість зануритися в атмосферу минулих часів та відчути дух того періоду, а також глибше пізнати історію його створення та дізнатись про власника палацу — Кирила Розумовського та його родину. Палац Розумовського в Батурині є не лише об'єктом культурної спадщини, але й запрошенням до подорожі в минуле, де кожна деталь має свою власну історію та загадку.


Читати також