Ху Юйчжі. Друг пригнічених

Ху Юйчжі. Друг пригнічених

Автор книжки «Стогін самотньої душі» є нашим щирим другом, котрий любить нас, ставиться з великою симпатією до нашого народу. Як гуманіст, він мріє про вільний світ, плює в обличчя імперіалістичній, мілітаристичній культурі, плаче над несправедливою долею приниженого, зганьбленого народу, сумує і обурюється. Одні називають його мрійником, другі — анархістом, треті бояться, вважаючи «небезпечною людиною», але всі вони помиляються. Він гуманіст і тільки гуманіст...

Під час світової війни Єрошенко подорожував по Сіаму, Бірмі, Індії, потім вдруге приїхав до Токіо. Тут він прожив чотири роки. У цій країні він вивчив її мову і літературу, сам писав японською мовою вірші, оповідання, казки, п’єси. Уклад життя і спосіб думок людей на Сході залишили в його душі глибоке враження. Зараз його твори видано японською мовою. Серед них є і безневинні оповідання для малят, і гостра соціальна сатира.

1921 року японський імперіалістичний уряд вислав його з Японії під тим приводом, що він нібито є «небезпечною особою». Після цього він приїхав до Китаю і викладав есперанто у Пекінському державному університеті.

У Японії і в Китаї Єрошенко одразу став відомим письменником, але в Європі мало хто чув його ім’я. Ми сподіваємось, що завдяки цій невеличкій книжечці — «Стогін самотньої душі» — витончений талант сліпого поета стане так само широко відомий на Заході, як і на Сході.

Червень, 1923 року

Л-ра: Єрошенко Василь. Квітка справедливості. Легенди, казки, нариси, вірші, статті. – Київ, 1969. – С. 249.

Біографія

Твори

Критика

Спогади про Василя Єрошенка


Читати також